Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips (2024)

Een kitten opvoeden en verzorgen is belangrijk om hem te laten opgroeien tot een sociale en gezonde kat. Heb of krijg je een kitten? Doe dan je voordeel met de tips en weetjes die we hebben verzameld voor de eerste levensfase van je kleine viervoeter!

Als je binnenkort een kitten mee naar huis neemt, is een goede voorbereiding het halve werk! Bekijk ook eens onze checklist met alle benodigdheden voor je kitten om hem een zo fijn mogelijk leven te kunnen bieden. De volgende stap: je kitten opvoeden, verzorgen en zich thuis laten voelen.

In dit artikel:

  1. Je huis kittenproof maken
  2. Zorgen voor een prettige leefomgeving
  3. Je kitten voor het eerst naar buiten laten
  4. De juiste voeding geven
  5. Worminfectie voorkomen
  6. Oormijt voorkomen
  7. Kitten laten wennen aan de kattenbak
  8. De vacht van je kitten verzorgen
  9. Haarballen voorkomen
  10. Met je kitten naar de dierenarts
  11. Jong geleerd is oud gedaan
  12. Je kitten bezighouden
  13. Spelen met je kitten
  14. Niet straffen maar belonen
  15. Communiceren
  16. Kitten aaien

Kitten in huis

1. Je huis kittenproof maken

Een kitten moet zijn natuurlijke gedrag kunnen uiten en een goed ingericht kattenhuis kan veel (gedrags)problemen voorkomen. Krabt je kitten bijvoorbeeld aan de bank? Dan kan het zijn dat er niet voldoende krabmateriaal voorhanden is, of dat dit op de verkeerde plek in huis staat. Belangrijk is dus om je huis voor de komst van de kitten zo katvriendelijk mogelijk in te richten.

Een kitten is net als een kind van nature nieuwsgierig. Hij zit overal aan en kauwt overal op. Kittens gaan graag op ontdekkingsreis door je huis. Kijk eens goed rond in alle hoeken en ruimten van je huis en zorg dat het veilig is:

  • Werk losliggende snoeren weg.
  • Zorg dat alle giftige producten achter slot en grendel staan. Denk daarbij aan geneesmiddelen, planten, bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen of voor dieren giftige etenswaren als chocolade.
  • Plaats beschermhoekjes op scherpe randen.
  • Let op makkelijk inslikbare dingen die vaak in huis slingeren, zoals muntjes of sokken.
  • Laat geen ramen openstaan.
  • Heb je open trappen in huis? Laat ze daar dan pas op lopen als ze iets ouder zijn.
  • Houd het deurtje van wasmachine en droger dicht en check altijd of je kitten niet in de machine is geklommen voordat je die aanzet!
  • Zet geen losse vuilniszakken neer met afval. De geur die daar uit komt kan er voor zorgen dat je kitten de zak kapot maakt of erin kruipt, met alle (verstikkings)gevolgen van dien.
  • Maak de balustrade van je balkon dicht, check je tuin op giftige planten en dek de vijver af.

2. Zorgen voor een prettige leefomgeving

Laat je kitten zijn nieuwe leefomgeving op eigen tempo ontdekken en wijs hem de weg naar zijn slaapplek, eten, drinken en de kattenbak. Geef je kitten een eigen plaats in huis waar het rustig is, maar waar je dier niet het idee heeft weggestopt te worden.

Zorg voor verschillende verstopplekjes. Een kitten dat de mogelijkheid heeft zich te verstoppen, zal uitbloeien tot een sociale kat. Leer kinderen dat als de kat op zijn eigen plek ligt, zij daar niet bij mogen komen. Samen spelen is natuurlijk prima, maar je kitten opvoeden wordt er niet makkelijker op als hij te weinig rust krijgt. Hierdoor kan een kat namelijk erg vervelend worden.Lees hier al onze tips om je kitten snel te laten wennen.

Katten houden van klimmen en klauteren, je maakt ze dus blij met trapjes en plankjes! Zo maak je spelen een stuk leuker.

Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips (1)

3. Je kitten voor het eerst naar buiten laten

Gaat je kitten straks naar buiten? Het is aan te raden om dat pas te doen na het castreren en chippen. Niet alle katten houden ervan om naar buiten te gaan. Door een kattenren te plaatsen of gaas rondom het balkon te bevestigen kan je kitten toch naar buiten en alle nodige prikkels binnenkrijgen zonder echt de wijde wereld in te trekken.

Een kitten naar buiten laten kun je het beste pas doen als deze minstens zes maanden oud is. Dan kun je hem of haar langzaam laten wennen aan het buitenleven. Is je kitten nog jonger wanneer zij naar buiten gaat? Dan kan deze bijvoorbeeld ziekten oplopen of de weg kwijtraken. Gaat je kitten uiteindelijk naar buiten? Dan is een kattenluik handig.

Kittenweetje
Katten komen (bijna) altijd op hun pootjes terecht. Dit komt omdat ze een reflex hebben waarbij ze kun lichaam zo kunnen draaien dat hun pootjes altijd als eerste de grond raken. Wist je dat kittens tussen de drie en vier weken al over deze zogenoemde "air righting reflex" beschikken? Maar pas vanaf zes tot zeven weken is deze vaardigheid tot in de puntjes geperfectioneerd.

Kitten opvoeden en verzorgen

4. De juiste voeding geven

Er bestaan verschillende soorten kattenvoer. Let er in elk geval op dat het voer speciaal voor kittens is. Hier zitten alle belangrijke voedingsstoffen in die je kitten nodig heeft om te groeien. De fokker of het asiel zullen je hoogstwaarschijnlijk een beetje voer meegeven, zodat je kitten niet gelijk hoeft over te stappen op iets nieuws. Overstappen van voeding moet – helemaal voor kittens – voorzichtig en stapsgewijs gebeuren.

Wist je dat katten in de natuur zo’n dertien kleine maaltijden per dag eten? Geef je kitten dus meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid kittenvoer. Katten kunnen namelijk geen grote hoeveelheden voeding in één keer verwerken. Laat je kitten nooit vasten! Vasten veroorzaakt bij katten leververvetting, een aandoening die moeilijk te genezen is.

Bekijk 10 tips over voeding voor je kitten.

5. Worminfectie voorkomen

Een kitten kan flink last hebben van een wormeninfectie. Kittens kunnen al in de baarmoeder of via de moedermelk met wormen besmet raken. Sommige wormen kunnen worden overgedragen op mensen. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je de kans op een worminfectie verkleinen:

  1. Schep twee keer per dag de kattenbak uit.
  2. Zorg voor een goede vachtverzorging, dat verkleint het risico dat er wormeitjes aan haren blijven hangen.
  3. Ontworm je kitten volgens advies van de dierenarts en laat ontlastingsonderzoek doen.

6. Oormijt voorkomen

Kittens hebben regelmatig last van oormijt. Als je kitten veel aan de oren krabt en zwarte oorsmeer heeft, dan is de kans groot dat je dier last heeft van oormijt. Dit kan bestreden worden met een pipet. Let op: oormijt is zeer besmettelijk! Heb je nog andere dieren in huis? Dan moeten die ook behandeld worden. Onzeker of je kitten last heeft van oormijt? Neem dan contact op met je dierenarts voor advies!

7. Kitten laten wennen aan de kattenbak

Vanaf een leeftijd van ongeveer drie weken gaat een kitten instinctief graven en ontlasten op zachte ondergronden. Zo leert hij geleidelijk de kattenbak te gebruiken. In een nieuwe omgeving moet hij altijd weer even leren waar de kattenbak staat.

Wat betreft kattenbakvulling kun je het best niet-klontvormig grit gebruiken, omdat kittens met de klonten kunnen gaan spelen of ze zelfs opeten. Gebruik in het begin hetzelfde grit als bij degene waar je kitten geboren is.

Lees meer tips over het zindelijk maken van je kitten.

8. De vacht van je kitten verzorgen

Voor de vachtverzorging van je kitten is het verstandig een zachte borstel in huis te halen. Katten zijn over het algemeen zelf erg goed met vachtverzorging, maar vooral langharige katten kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Veel kittens hebben geen last van het borstelen, maar zien dit meer als een spelletje.

Zo verwijder je losse haren en schilfers, stimuleer je de doorbloeding en komen er sneller mogelijke wondjes, parasieten en andere afwijkingen aan het licht. De vacht van je kitten verzorgen is bovendien goed voor jullie onderlinge band!

Lees meer tips over het verzorgen van je kitten.

Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips (2)

9. Haarballen voorkomen

Rond de vijf maanden gaat je kitten zijn kittenvacht inwisselen voor een volwassen vacht. Je kunt hem door de verharing helpen en losse haren weghalen door je hand iets vochtig te maken en met de haarrichting mee te aaien. Door regelmatig te kammen kun je voorkomen dat je kitten tijdens zijn wasbeurten grote hoeveelheden losse haren binnenkrijgt. Zo verklein je de kans dat er haarballen ontstaan.

10. Met je kitten naar de dierenarts

Maak een afspraak met je kitten bij de dierenarts, die je kan adviseren over het ontwormen, ontvlooien en vaccineren van je kitten. Leer je kitten vooraf hoe leuk de reismand is: gebruik die bijvoorbeeld standaard in de woonkamer, eventueel met iets lekkers erin. Zo wordt het vervoer naar de dierenarts een feestje!

Het is goed je kitten regelmatig even mee te nemen in dit mandje, ook al doe je maar een paar stappen buiten de deur. De eerste minuten zal hij of zij ongetwijfeld gaan mauwen, maar uiteindelijk went het kleintje aan de situatie en wordt je kitten rustiger. Dit gewenningsproces kan later veel stress voorkomen als je naar de dierenarts moet.

Hoe vervoer je een kitten veilig?

Kittens zijn heel klein en wil je misschien zo dicht mogelijk bij je houden, maar het is verstandig om een kitten gewoon in een reismand te vervoeren. Dit is veiliger voor jullie beide. Je kitten voelt zich dan beschermd in een afgesloten mand en jij hebt geen afleiding van een loslopende kitten in je auto. Een reismand kan vastgezet worden in de auto met een autogordel. Of je zet ‘m overdwars op de vloer achter de bestuurdersstoel neer.

Kitten opvoeden

11. Jong geleerd is oud gedaan

Kittens opvoeden betekent ook dat je zevan alles moeten leren om optimale verzorging mogelijk te maken. Nagels knippen, het bekje openmaken voor controle of het geven van medicijnen, vervoeren in een reismandje, borstelen, het zijn allemaal vaardigheden die heel goed van pas kunnen komen in een kattenleven. En jong geleerd is oud gedaan, dus begin er vooral op tijd mee om het later makkelijk(er) te maken.

Kattenpuberteit

Vanaf een leeftijd van 5-9 maanden raken katten in de puberteit. Katers en poezen worden geslachtsrijp wat gepaard kan gaan met gedragsveranderingen. Poezen worden krols en katers kunnen gaan sproeien.

Een krolse poes of sproeiende kater is niet altijd een pretje. Dit gedrag is daarom vaak een reden om te kiezen voor castratie. Overleg deze wens met je dierenarts.

12. Je kitten bezighouden

Tot de natuurlijke gedragingen van katten behoren het afzetten van geur en het in vorm houden van de nagels. Dat betekent: krabben! Het is niet prettig als dit aan je mooie bank of gordijnen gebeurt. Word niet boos, maar zorg dat je kitten voldoende alternatieven heeft om zich mee bezig te houden.

De juiste krabpaal...

  • ...is sterk en staat stevig.
  • ...is hoog genoeg, zodat de kat met een uitgerekt lichaam zijn nagels kan scherpen.
  • ...staat op de juiste plek, bij voorkeur in de buurt van de slaapplaats en niet in een hoek.

Mocht je kitten onverhoopt toch aan je bankstel of meubels gaan krabben? Dan kan aluminiumfolie een oplossing bieden. Dek het meubilair af met stuk aluminiumfolie, grote kans dat dit je dier afschrikt. Katten hebben namelijk een hekel aan het geluid dat het folie maakt als ze het aanraken. Zo maak je kittens opvoeden een stuk makkelijker met spullen uit je eigen huishouden!

13. Spelen met je kitten

Spelen met je kitten stimuleert zijn natuurlijke jachtgedrag, zorgt voor beweging en houdt hem alert en lenig. Beweeg speelgoed altijd van je kitten af, een prooi rent immers ook niet naar een kat toe, en maak de jachtketen af: zorg dat je kitten aan het eind van het spelen ook daadwerkelijk iets kan vangen (laserlampjes daarom liever niet).

Speel met beleid

Kittens zijn dol op (jaag)spelletjes. Laat ze echter niet met je handen of voeten spelen! Dat kan er voor zorgen dat, als ze op een leeftijd komen dat spel ernst wordt, ze je heel hard in je vingers of tenen bijten. Een hengel met daaraan een leuk speeltje is ideaal kattenspeelgoed. Dan blijft je kitten in beweging - en jij heel! Kittens opvoeden en met ze spelen houd je op die manier leuk en fijn.

Lees meer tips over spelen met je kitten.

14. Niet straffen maar belonen

Katten zijn slim en je kunt ze echt veel leren. Niet op tafel springen, geen planten opeten en niet in de gordijnen klimmen of aan de bank krabben, bijvoorbeeld. Hoe je dat doet? Een kitten opvoeden doe je vooral door ze duidelijk te maken wat wél de bedoeling is en ze daarvoor te belonen!

Kat straffen met een plantenspuit

Voor alle katten geldt: gedrag dat ze iets oplevert, zullen ze herhalen. Besef dat straffen door bijvoorbeeld een plantenspuit te gebruiken niet zinvol is. Vaak begrijpen katten niet waarvoor ze gestraft worden, omdat het gedrag dat ze vertonen voor hen heel natuurlijk is.

Daarnaast kan straf er voor zorgen dat de kat alleen maar angstig wordt en jou zelfs gaat ontlopen. Daarbij zijn er katten die niet alleen angstig, maar ook agressief worden. Een alternatief is je kat afleiden. Kittens opvoeden en verzorgen doe je dus op een positieve manier!

Huisregels

Stel vast wat een kat wel en niet mag in jouw huis en maak aan de hand daarvan een aantal regels. Het is belangrijk dat iedereen in het gezin deze regels naleeft. Zo ontstaat er bij de kat geen verwarring over wat wel of niet mag.

Belonen kan door een snoepje of een aai te geven. Zorg dat je kitten alles wat hij moet leren als nuttig of leuk ervaart. Spelletjes, voedsel en extra aandacht spelen daarom een belangrijke rol bij kittens opvoeden en verzorgen.

15. Communiceren

Wist je dat je op afstand met je kitten kunt communiceren? Knipper met je ogen en draai je hoofd weg. Hiermee vertel je je kitten dat je geen kwaad in de zin hebt. Je kitten zal als het goed is dan ook met zijn ogen gaan knipperen! Kittens opvoeden en verzorgen is nog niet zo makkelijk.

Leer ook de lichaamstaal van jouw kitten herkennen. Hieruit kun je zijn of haar stemming afleiden:

Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips (3)

16. Kitten aaien

Stappenplan voor het aaien van je kitten:

  1. Laat je kitten altijd zelf naar je toe komen.
  2. Laat je kitten ruiken aan je hand.
  3. Aai voorzichtig de kin van je kitten, dat is bij veel katten een van de favoriete aaiplekjes.
  4. Gaat dit goed? Dan kun je ook op andere plekken gaan aaien.
  5. Aai altijd met de haarrichting mee, dus van kop naar staart.

Advies over je kitten nodig?

In de leuke, lekkere en leerzame Prins Kitten opgroeibox vind je een leuke kittenkalender met nog veel meer informatie over kittens opvoeden en verzorgen!

Heb je vragen over het opvoeden en verzorgen van je kitten? Neem contact op met het Prins CareTeam voor kosteloos begeleiding en advies op maat!

Deel deze pagina

Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips (4)

Marjolein van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!

Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips (2024)

FAQs

Kitten opvoeden en verzorgen: 16 slimme tips? ›

Als u uw kitten wilt corrigeren is het belangrijk dat u consequent bent. Corrigeren kunt u doen door middel van weg te lopen en uw kitten te negeren of u laat uw kitten schrikken door bijvoorbeeld een vallende sleutelbos.

Hoe kan je een kitten het beste corrigeren? ›

Als u uw kitten wilt corrigeren is het belangrijk dat u consequent bent. Corrigeren kunt u doen door middel van weg te lopen en uw kitten te negeren of u laat uw kitten schrikken door bijvoorbeeld een vallende sleutelbos.

Wat moet je niet doen bij een kitten? ›

Niet spelen met je handen

Gebruik je handen om je kitten te knuffelen en te aaien, niet om met hem te spelen. Maak voor het spel gebruik van hengeltjes, touwtjes en balletjes. Als je met je handen met je kitten speelt, leer je hem dat het goed is dat hij je krabt of bijt.

Hoe leer je een kitten dat iets niet mag? ›

Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.

Hoe kan je een kitten straffen? ›

Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.

Wat moet je absoluut niet doen bij een kat? ›

nooit straffen bij natuurlijk gedrag als krabben, klimmen, spelen. nooit lichamelijk straffen (dus géén tik, niet in het nekvel pakken, niet onder de kraan houden en al helemaal niet met de neus door de plas halen.

Wat vinden kittens niet fijn? ›

Katten houden niet van lawaai en commotie

Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige plek op zoals onder het bed of achter een kast. Respecteer hun angst en hun wens om in een rustige ruimte te blijven.

Hoe maak je een kitten blij? ›

7 tips om je kat gelukkig te maken
  1. Hou de gezondheid in de gaten. Een kat laat het niet zo duidelijk zien als hij pijn heeft. ...
  2. Vermijd zo veel mogelijk stress. ...
  3. Zorg voor het juiste eten. ...
  4. Geef je kat voldoende te drinken. ...
  5. Schep drollen. ...
  6. Daag je kat uit. ...
  7. Laat je kat krabben.
Sep 27, 2023

Wat maakt een kitten rustig? ›

Kittens hebben veel slaap nodig. Het is daarom belangrijk dat je hem een rustig plekje voor zichzelf geeft. Kies bijvoorbeeld een kamer waar andere leden van het gezin (kinderen en andere huisdieren) niet komen en laat hem daar rustig wennen aan de nieuwe omgeving.

Hoe maak je een kitten moe? ›

Bewegen is gezond en vermoeiend. Bewegen is niet alleen gezond voor de lichamelijke conditie van je kitten, hij wordt ook mentaal gestimuleerd. Hier wordt hij lekker moe van. Omdat je kitten nog heel klein is, kun je de speelsessies kort houden, slechts paar minuutjes.

Hoe weet je of een kitten gelukkig is? ›

Speels gedrag

Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.

Hoe weet je of een kitten zich verveelt? ›

Hoe weet je of een kat zich verveelt?
  • veel en luid miauwen.
  • krabben en bijten aan meubels.
  • vaker dan gewoonlijk wassen.
  • overmatig eten of juist niets meer eten.
  • actieve buien.
  • futloosheid.
  • veel slapen.
  • haarverlies.

Hoe zorg je ervoor dat een kitten je vertrouwt? ›

Het vertrouwen van een kat winnen: zo lukt het
  1. Maak gebruik van positieve rituelen. ...
  2. Praat rustig en liefdevol met je kat, vermijd stemverheffing en straffen.
  3. Vermaak je kat door te spelen of help bij de vachtverzorging. ...
  4. Geef je kat veel liefde en aandacht, zonder je op te dringen.

Kan je een kitten bij zijn nekvel pakken? ›

Moederkat en kitten

Anders dan veel mensen denken, pakt ze hierbij niet het nekvel beet. Ze omsluit namelijk het hele nekje met haar bek. Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet.

Hoe krijg je een drukke kitten rustig? ›

Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. 's nachts.

Hoelang duurt het voordat went aan kitten? ›

Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.

Hoe wordt mijn kitten rustiger? ›

Kammen bijvoorbeeld, in de bek kijken, de dierenarts, de vervoersmand, kinderen, visite etc. Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht.

Hoe maak je een kitten sociaal? ›

Begin bijvoorbeeld met het regelmatig aanhalen van je kitten, geef hem brokjes op schoot en probeer hem iedere dag iets langer te aaien of te borstelen. Zijn er meer katten of andere dieren in huis, stop de dieren dan niet gelijk in dezelfde omgeving, maar laat ze rustig in fases wennen aan elkaar.

Hoe maak je een kitten minder agressief? ›

De beste manier om agressie te voorkomen is om haar met aandacht en snackjes te belonen voor goed gedrag. Slecht gedrag kun je het beste negeren. Als je weet dat iets specifieks haar irriteert, zorg dan dat je dat uit de weg gaat. Als ze dan nog steeds aggressief doet, negeer haar dan.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5765

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.