Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (2024)

Kamperen in de zomer is nog altijd favoriet, maar ook tijdens de koude wintermaanden zijn er steeds meer mensen die eropuit trekken. Campings zijn dan ook steeds vaker het gehele jaar open. Het binnen warm kunnen houden is echter wel een belangrijke factor voor het kampeergenot en een diesel standkachel voor in de camper is daar uitermate geschikt voor.

Een dieselkachel is compact, veel minder brandgevaarlijk dan gas, zuinig in gebruik en het vergt weinig onderhoud. Bovendien rijden de meeste campers op diesel en daardoor kun je de kachel direct op de dieseltank van de camper aansluiten. Dat is niet alleen handig qua brandstof – de tank vullen bij het tankstation en klaar – maar het scheelt ook ruimte voor een extra tank in de camper zelf. Diesel is overal in de wereld goed verkrijgbaar, dus je kunt de tank altijd snel en overal weer vullen.

Standkachels op diesel werken in de basis allemaal hetzelfde: de standkachel wordt aangesloten op de dieseltank van je camper. Via de pomp wordt er diesel vanaf de tank naar de verbrandingskamer van de kachel gepompt. Deze wordt via een ontsteking – de gloeiplug – geactiveerd. De ventilator zuigt vervolgens lucht door de kachel heen en blaast het er aan de andere kant weer warm uit. De meeste standkachels hebben een vermogen tussen de 2KW en 5KW. Voor de meeste campers voldoet een 2KW dieselkachel, vooral ook omdat het goed is om de kachel met enige regelmatig op vol vermogen te laten draaien zodat de kachel goed schoon gebrand wordt. Een 5KW is al snel te warm. Kies dan ook alleen een 5KW dieselkachel als je een wat grotere camper hebt.

Note: om het warm in de camper te krijgen wil je niet alleen warmte toevoegen, maar ook de warmte zo goed mogelijk binnen houden. Profiteer daarom optimaal van de toegevoegde warmte door de camper ook te isoleren. Lees hier meer over in dit artikel.

Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (1)

Welke diesel standkachel voor in de camper?

De werking en vermogens zijn bij de meeste dieselkachels hetzelfde, maar de beschikbare merken kennen wel een verschil in kwaliteit en prijsklasse. Hieronder zetten we daarom de meest populaire dieselkachels voor je op een rij en bespreken we de voor- en nadelen.

Webasto
Webasto is jarenlang marktleider en specialist op het gebied van koeling en verwarming voor alle soorten voertuigen. Hun producten zijn dan ook van hoge kwaliteit en de service is goed. Zo zijn er in Nederland verschillende servicepunten te vinden waar je onderhoud kan laten uitvoeren. Denk aan het reinigen van de kachel en het vervangen van filters, de gloeiplug etc. Bovendien ben je met een Webasto verzekerd van de juiste typegoedkeuringen mocht dat een rol spelen bij jouw verzekeraar. Daarnaast zijn de Webasto kachels – vanwege actieve doorontwikkeling – vaak nieuwer dan andere dieselkachels. Daardoor zijn ze efficiënter in verwarmen en stroomverbruik, heb je uitgebreide controllers inclusief hoogteregeling en schakelklok, kun je de kachel verbinden met je telefoon, heeft de kachel een stillere pomp en kun je meerdere kachels op dezelfde controller koppelen en is het mogelijk om de kachel te laten switchen tussen het circuleren van de lucht in de camper, naar het binnenhalen van verse lucht. Het grote nadeel zit ‘m vooral in de aanschafprijs. Een Webasto kost zo’n €1500 ex. luchtslangen en roosters die je apart bij moet bestellen. Dat is een flinke investering, maar daar krijg je dan ook wat voor terug.

Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (2)

Eberspacher
Ook Eberspacher is een dieselkachel van hoge kwaliteit en erg vergelijkbaar met een Webasto kachel. Wel is hetde enige kachel die leverbaar is als complete set inclusief toebehoren zoals roosters en luchtslangen. Maar ook bij deze dieselkachel is het grote nadeel de aanschafprijs. Als complete set gaat de prijs al snel richting de €1700. Dit is dan wel inclusief de toebehoren.

Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (3)

Autoterm (Planar)
Een kwalitatief en betaalbaar alternatief is de Autoterm 2D (voorheen Planar). De standkachel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is de meest populaire dieselkachel onder camper- en booteigenaren. Het merk Autoterm komt uit Rusland en maakt al jaren standkachels voor vrachtwagens in het koude Siberië. Kortom: die weten wel wat echte kou is en hoe je moet verwarmen. Autoterm is dan ook net zo goed een betrouwbaar en kwalitatief merk, maar met een aanschafprijs van zo’n €500 à €600 ligt de prijs wel veel lager dan bij de vorige twee genoemde merken. De kachel bestaat uit verschillende componenten, waaronder een borstelvrije motor. Hierdoor is nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Wel dien je de kachel af en toe op vol vermogen te laten draaien zodat je de kachel goed kan laten schoonbranden, waardoor vervuiling in onder andere de verbrandingskamer wordt voorkomen. Verder wordt geadviseerd om één keer per jaar de gloeistift te reinigen, maar hier kun je makkelijk bij. Een nadeel is dat de kachel niet bij elke webshop als complete set geleverd wordt of niet met het bedieningspaneel met display. Mogelijk heb je nog extra luchtslangen nodig of dien je de PU-27 met display te bestellen omdat de standaard set met een PU-5 (alleen draaiknop) wordt geleverd. Je moet dus even uitzoeken of je mogelijk nog wat bij moet bestellen. Wel ontvang je altijd een complete installatieset.

Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (4)

Chinese dieselkachel
Een andere populaire standkachel voor in de camper is de Chinese dieselkachel. De kachel is te koop via AliExpress en kost slechts tussen de €100 en €200. Een nadeel is dat de handleiding in gebrekkig Engels is geschreven en dat de installatiematerialen niet van beste kwaliteit zijn en je die daardoor beter kunt vervangen voor iets beters. Kortom, garanties zijn er niet en het kopen, installeren en gebruiken is dus geheel voor eigen risico. Het is goed om je daar bewust van te zijn als je toch besluit om voor deze kachel te kiezen. Toch moet ook gezegd worden dat er wel veel positieve reviews over de Chinese dieselkachels zijn te vinden en ook wij waren tevreden over deze kachel in onze eerste camper. In onze huidige bus hebben we echter voor een Autoterm gekozen. Dit merk is betrouwbaar, is van goede kwaliteit, heeft nauwelijks tot geen onderhoud nodig en scheelt in prijs niet eens zo veel meer als je voor de Chinese kachel zelf nog betere installatiematerialen gaat aanschaffen.

NOTE* Let op dat de meeste andere merkloze dieselkachels die je onder andere via Bol.com of speciale standkachel webshops kunt bestellen ook vaak bij AliExpress vandaan komen. Je betaald dan alleen meer, maar je ontvangt uiteindelijk dezelfde kachel. Kies je voor een Chinese dieselkachel? Let er dan op dat je niet onnodig te veel betaald.

Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.

Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (5)

Shamira

Fotograaf | Content Creator | Reizen | Kamperen | Locatie-onafhankelijk ondernemer

Diesel Standkachel Camper | Wander Rebel (2024)
Top Articles
How to Make an Apple Store Appointment (with Pictures) - wikiHow
Make an appointment with an Apple Genius and get your Apple product fixed
Fresno Farm And Garden By Owner
Leah4Sci Alkene Reactions
5 Fastest Ways To Become Rich by Investing in the Stock Market
Forum Phun Extra
895 Area Code Time Zone
Episode 163 – Succession and Legacy • History of the Germans Podcast
Live2.Dentrixascend.com
La Fitness Oxford Valley Class Schedule
Lablocked Games
Lowell Holiday Wrestling Tournament 2022
159 Joseph St, East Brunswick Township, NJ 08816 - MLS 2503534R - Coldwell Banker
Machiavelli ‑ The Prince, Quotes & The Art of War
Xiom Vega X Review & Playtesting • Racket Insight
8 30 Eastern Standard Time
Kroger Liquor Hours
Christmas Song Figgerits
Rockcastle County Schools Calendar
2010 Ford F-350 Super Duty XLT for sale - Wadena, MN - craigslist
Infinity Pool Showtimes Near Cinemark 14 Chico
‘There’s no Planet B’: UNLV first Nevada university to launch climate change plan
Merrick Rv Loans
6 Beste EN Nuud Kortingscode | Tot 55% korting | September 2024
Ret Paladin Phase 2 Bis Wotlk
Milwaukee Nickname Crossword Clue
Rachel Campos-Duffy - Net Worth, Salary, Age, Height, Bio, Family, Career
San Diego Cars And Trucks Craigslist
Clinical Pharmacology Quality Assurance (CPQA) Program: Models for Longitudinal Analysis of Antiretroviral (ARV) Proficiency Testing for International Laboratories
Current Time In Maryland
Patient Portal Bayfront
Jan Markell Net Worth
Wells Fargo Hiring Hundreds to Develop New Tech Hub in the Columbus Region
Blue Beetle Showtimes Near Regal Independence Plaza & Rpx
Gofish Dating
What Auto Parts Stores Are Open
Sessional Dates U Of T
Charm City Kings 123Movies
Stark Cjis Court Docket
iPhone reconditionné
Top Dog Boarding in The Hague with Best Prices on PetBacker
2026 Rankings Update: Tyran Stokes cements No. 1 status, Brandon McCoy, NBA legacies lead loaded SoCal class
Braveheart Parents Guide
Myrtle Beach Pelicans Stadium Seating Chart
8 Internet Celebrities who fell prey to Leaked Video Scandals
Keystyle.hensel Phelps.com/Account/Login
Lompoc Record Arrest Log
Basketball Stars Unblocked 66 Ez
New Application Instructions · Government Portal
FINAL FANTASY XI Online 20th Anniversary | Square Enix Blog
Highplainsobserverperryton
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5483

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.