Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (2024)

Standkachel camper? Je kunt eigenlijk niet zonder. Althans, dat is onze ervaring als je buiten de zomermaanden reist. Onze eerste buscamper had namelijk geen standkachel in de camper. En dat was geen pretje. De zomermaanden (juli/aug) zijn uiteraard prima. Maar alle maanden daarbuiten kan het toch wel frisser zijn dan je denkt. Met name vroeg in juni of later in september wil het al snel afkoelen (10-15 graden) rond een uur of zes ’s avonds. En dat zijn nou net de uren dat je het meest in de camper doorbrengt. Zelfs met goede isolatie zou ik dat niet meer comfortabel willen noemen. Maar welke standkachel voor de camper moet ik dan hebben? En hoe moet ik die dan monteren? In dit artikel gaan wij daar dieper op in.

Een goede camper verwarming is toch echt wel een aanrader en een goede investering. Hiermee verleng je namelijk je potentiële reismaanden dat je per jaar erop uit kan gaan. Zo haal je meer uit je camper en heb je er vaker plezier van. Want buiten de zomer zijn de maanden april en oktober ook fantastische reismaanden. Bovendien zijn deze maanden zeer voordelig omdat alle camping prijzen dan worden gehalveerd. Ook gaan steeds meer mensen met hun camper op wintersport naar de Alpen en verblijven daar gerust een week of twee op een mooie winter camping. De faciliteiten zijn daar prima en kamperen in de sneeuw heeft ook echt iets magischs.

Gaskachel camper

Er zijn uiteraard meerdere manieren om je zelfbouw camper te verwarmen tijdens de koudere maanden. Eén daarvan is een gas kachel voor de camper. Deze werken uiteraard op gas. Voordeel daarvan is dat je deze op het bestaande gasnetwerk in je camper kan aansluiten. Nadeel daarvan is dat je gasflessen hierdoor sneller leeg raken. Met name in de koudere maanden zul je veel gas verbruiken waardoor je je gasflessen om de zoveel dagen moet verwisselen. Iets waar je tijdens je vakantie ook niet echt om staat te springen.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (1)

Elektrische kachel camper

Een andere manier om je camper te verwarmen is door middel van een elektrische kachel in je camper. Die zijn er in verschillende soorten en maten en geven behoorlijk wat warmte af. Nadeel daarvan is dat deze ontzettend veel stroom vragen. Zelfs als je aan de paal staat is dat al veel. De meeste stroompalen leveren zo’n 6 of 10 ampère. Bij 2000W heb je al gauw zo’n 9 Ah nodig. Het wordt dan best krap. Laat staan als je nog andere elektrische apparatuur wilt gebruiken. Off-grid kamperen behoort dan al helemaal niet meer tot de mogelijkheden.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (2)

Standkachel diesel

De meest gekozen manier om je camper te verwarmen is met behulp van een standkachel op diesel. Ook wij hebben voor zo’n camper kachel gekozen. Voordeel van een standkachel in de camper is dat je deze direct aansluit op de dieseltank van de camper. Diesel is overal in de wereld goed verkrijgbaar. Daarnaast is het verbruik van een diesel standkachel enorm zuinig. Je camper is binnen no-time volledig verwarmd. De meeste standkachels voor de camper worden geleverd met een handige intelligente display waarmee je deze kunt bedienen. Er zit zelfs een timer functie op waardoor je je standkachel op een gewenst tijdstip kan laten starten en weer uitschakelen. Zo kun je dus altijd bepalen wanneer jouw camper lekker warm moet zijn. Bijvoorbeeld vlak na het opstaan op een koele oktober ochtend of als je net terug komt van een lange dag skiën in de Alpen.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (3)

Wat verbruikt een diesel standkachel?

Het verbruik van de meeste standkachels ligt ongeveer rond de 0,24 liter per uur op maximum vermogen en 0,1 liter per uur op minimum vermogen. Als je camper goed geïsoleerd is met Armaflex isolatie zou je dus één liter diesel verbruiken als je je camper 10 uur lang op minimum vermogen verwarmt. Dat is zo’n € 1,10 (huidige dieselprijs okt ’20). Een extreem voordelige manier dus van het verwarmen van je camper.

Wat is een goede camper standkachel

Omdat wij zelf een diesel standkachel voor de camper gebruiken en deze manier van verwarmen het meest gebruikt wordt gaan we hier in dit stuk ook verder op in. Er zijn verschillende soorten standkachels op de markt. Maar in de basis werken ze allemaal het zelfde. Een standkachel wordt in de camper aangesloten op de huidige dieseltank. Via een pomp wordt er diesel vanuit de tank naar de verbrandingskamer van standkachel gepompt. Via een ontsteking wordt deze geactiveerd. Vervolgens zuigt een ventilator aan de achterkant van de standkachel lucht door de standkachel heen die aan de andere kant van de standkachel er uiteraard weer verwarmd uit komt. Je kunt aan de meeste standkachels een lucht distributie/verdeel systeem (slangen en roosters) monteren. Op deze manier kun je de warme lucht op meerdere plekken in de camper verdelen.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (4)

Webasto standkachel

Een Webasto standkachel is een kwalitatief zeer goede standkachel. Webasto is al jarenlang marktleider en specialist in verwarming en koeling techniek in de autobranche. Ze leveren daarom ook een zeer betrouwbare service. Als je Webasto koopt weet je dan ook zeker dat je een zeer betrouwbare en goede diesel standkachel voor de camper hebt. Het enige nadeel is de prijs. Die ligt helaas een flink stuk hoger dan andere andere leveranciers van standkachels.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (5)

Eberspächer standkachel

De concurrent van Webasto is Eberspächer. Ook echt een specialist als het gaat om verwarming en koelen van auto, bussen en campers. Eberspächer staat wereldwijd bekend om haar innovatieve, technische oplossingen, gericht duurzaamheid, functionaliteit en comfort. De standkachels van Eberspächer zijn net even goedkoper dan Webasto.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (6)

Planar standkachel (autoterm)

Een zeer populaire standkachel is de Planar standkachel. Dit komt mede door zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Planar is betrouwbaar maar daarentegen relatief laag in aanschaf. Dit is ook de diesel standkachel waar wij uiteindelijk voor hebben gekozen. Je moet hierbij alleen wel los een extra remote control bij bestellen als je wat meer flexibiliteit wilt in het bedienen ervan. Degene die er standaard wordt bijgeleverd beschikt helaas niet over een display met timer functie. En heeft dan ook geen climate control waarmee je de standkachel op temperatuur kan bedienen. Deze kun je dan alleen met de analoge bediening (draai knop) bedienen. Tot nu toe zijn wij hier zeer te spreken over. De camper is in no-time opgewarmd. Je kunt de Planar (Autoterm) standkachel voordelig op deze website bestellen.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (7)

Standkachel laten inbouwen

Een standkachel inbouwen kan een lastig klusje zijn. Uiteraard afhankelijk van welk type bus je hebt. Bij sommige bussen kun je namelijk niet eenvoudig bij de dieseltank. En dan kan het dat de hele tank los moet worden gemaakt. Er moeten gaten in de bodem worden gezaagd voor een veilige afvoer van verbrandingsgassen en de pomp moet veilig de brandstof naar de standkachel pompen. Wil je dit liever uitbesteden? Vraag dan via ons een gratis offerte aan.

Standkachel Camper Inbouwen: Alles wat je moet weten (2024)
Top Articles
Google Flights To Oregon
Used Cars for Under $2,000 in Ogden, UT
Wmaz 13
Rentals for rent in Maastricht
Citi Trends Watches
Black Swan Movie Online Free
Jodie Sweetin Breast Reduction
Lynaritaa Boobs
Schluter & Balik Funeral Home Obituaries
19 Dollar Fortnite Card Copypasta
Dbd Wesker Build
Urology Match Spreadsheet
Sutter Health Candidate Login
Apryl Prose Wiki
Danville Va Gotcha Paper
Trizzle Aarp
Power Outage Hales Corners
Mta Bus Forums
Tani Ahrefs
Barotrauma Heavy Wrench
craigslist: northern MI jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Gopher Hockey Forum
Death Valley National Park: The Complete Guide
Wash World Of Lexington Coin Laundry
91 Freeway news - Today’s latest updates
Louisiana Funeral Services and Crematory | Broussard, Louisiana
Directions To 295 North
Apple iPhone SE 2nd Gen (2020) 128GB 4G (Very Good- Pre-Owned)
Xdm16Bt Manual
12 30 Pacific Time
Tsymo Pet Feeder Manual Pdf
فیلم 365 روز 1 نیکی مووی
Ohio Licensing Lookup
Volusia Schools Parent Portal
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Www.manhunt.cim
Rg353M Vs Rg351Mp
Owen Roeder Tim Dillon
Sprague Brook Park Camping Reservations
Fcs Punting Stats
Slmd Skincare Appointment
Hooda Math—Games, Features, and Benefits — Mashup Math
Cnas Breadth Requirements
Trực tiếp bóng đá Hà Nội vs Bình Định VLeague 2024 hôm nay
Eliza Hay, MBA on LinkedIn: I’m happy to share that I’ve started a new position as Regional Director… | 36 comments
1Wangrui4
Fast X Showtimes Near Regal Spartan
Erfolgsfaktor Partnernetzwerk: 5 Gründe, die überzeugen | SoftwareOne Blog
Apartments for Rent in Buellton, CA - Home Rentals | realtor.com®
Shaver Lake Webcam Gas Station
Baja Boats For Sale On Craigslist
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5475

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.